9 września 2016

Babeczki truskawkowe w chmurce z bitej śmietany

przepis na babeczki truskawkowe w chmurce z bitej śmietany

Składniki mokre:
- jajko
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju, oliwy lub roztopionego masła
- kilka kropel aromatu truskawkowego
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru

Do tego: 12 średnich truskawek, barwnik czerwony w proszku, bita śmietana, kilka truskawek i listki mięty do dekoracji, kakao nestquik.
Mieszamy składniki mokre, dodajemy do nich suche. Wkładamy po łyżce ciasta do 12 papilotek, w środek każdej utykamy truskawkę (czubkiem do góry), pozostałą część ciasta barwimy (barwnik na czubek łyżeczki) i dokładamy po łyżce do każdej papilotki. Wierzch lekko posypujemy nestquikiem. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra/dół, wkładamy blaszkę, pieczemy 13 minut, zmniejszamy do ok 185 stopni, pieczemy 3 minuty. Znów zmniejszamy do 175 stopni i pieczemy jeszcze 3 minuty.
Wyciągamy natychmiast po upieczeniu, studzimy najlepiej na raszkach.
Ubijamy bitą śmietanę (taką z torebki lub kremówkę), dekorujemy babeczki śmietaną i truskawkami. Mnie zależało, aby śmietana była lekka jak chmurka, dlatego użyłam bitej śmietany z proszku.

Smacznego!!!
przepis na babeczki truskawkowe w chmurce z bitej śmietany

przepis na babeczki truskawkowe w chmurce z bitej śmietany

przepis na babeczki truskawkowe w chmurce z bitej śmietany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz