10 września 2016

Babeczki czekoladowo truskawkowe z kremem ganeche

przepis na babeczki truskawkowo czekoladowe z kremem ganeche

Składniki mokre:
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju lub oliwy
- jedno jajko
- aromat truskawkowy (albo waniliowy jak kto nie ma), kilka kropel
Składniki suche:
- 2 niepełne szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- kakao (3 łyżki)
- kropelki czekoladowe (jak ktoś nie ma, to siekana czekolada)


Dajemy do miski składniki mokre, mieszamy łyżką. Dodajemy do nich składniki suche. Mieszamy łyżką do czasu aż nie będzie grudek. Paradoksalnie, im mniej tego wyrabiania ciasta, tym ono będzie lepsze. Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Zazwyczaj wychodzi odrobinę za gęste, wtedy dolać odrobinę oleju lub mleka.
Napełniamy ciastem 12 papierowych foremek, oczywiście umieszczonych w metalowej formie do babeczek (ciasta starczy dokładnie na 12 babeczek o około 5cm średnicy spód), po czym w każdą napełnioną papilotkę wtykamy po dorodnej truskawce (lub po sporej łyżeczce konfitury truskawkowej). 
Piekarnik: nagrzewanie góra - dół, 200 stopni, środkowa raszka. Wkładamy do już nagrzanego na 13 minut, potem zmniejszamy do 185 stopni i pieczemy jeszcze trzy minuty. Znów zmniejszamy do 175 stopni i jeszcze dajemy im trzy minuty. Po upieczeniu natychmiast wyciągamy z piekarnika i z blaszki. Studzimy.
 
Krem ganeche: 
- 200 g czekolady białej 
- 250 ml śmietany kremówki (30%) 
- kilka kropelek aromatu truskawkowego (jak nie masz, to nic nie dawaj) 
- barwnik czerwony (ja daję w proszku) 

Przygotowanie kremu:  
Czekoladę pokruszyć, rozpuścić na parze. W osobnym garnku doprowadzić do wrzenia śmietaną i wlać ją do czekolady, wraz z aromatem i barwnikiem. Dokładnie wymieszać na idealnie gładką masę. Schłodzić w lodówce. Kiedy masa będzie już mocno zimna, ubić trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Jak to bywa z kremówką, uwaga by nie przesadzić...
Bo wiecie, jak to się może skończyć!

Poniżej efekty moich starań!


Smacznego!!!

przepis na babeczki truskawkowo czekoladowe z kremem ganeche

przepis na babeczki truskawkowo czekoladowe z kremem ganeche

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz